Sağlık

ECZANE ÇALIŞANLARINA ÜCRETSİZ ULAŞIM

Eczaneler sağlık kuruluşlarının 1. Basamağıdır. Covid- 19 salgınında vakalar ile direk temas halindedir. En az hastaneler kadar eczanelerde risk altında bulunmaktadır. Ücretsiz ulaşım hakkı eczane çalışanlarının hakkıdır.

Ahsenin Tümör Tedavisi İçin Maddi yardım

16 yaşında pırıl pıril bi genç olan Ahsen yıldırım, hayatının baharinda korkunç bir hastalığa yakalandi. Beyin tümörü... hafizasin teklemesine sebep olan, konusurken kelimeleri karistirmasina söyleyememesine sebep olan ve gün gectikce kotulesen bu hastaligi yenmesi icin Ahsen'e yardım et..#obirsavaşçı#ahseniduy#ahsenedestekver

İmzala

Frederic ataksi hastalarının tedavisi için araştırmalar yapılması ve kök hücre çalışmalarına izin verilmesi. Ayrıca hastalığın tedavisinde destek amaçlı hastalığı geciktiren birtakım doğal vitaminlerin sağlık güvencesi kapsamında ödenmesi.

Friedreich’s Ataksi (FA); sinir sistemine zamanla ilerleyen hasarlar veren, yürüme bozuklukları, konuşma problemleri ve kalp rahatsızlıklarına yol açan kalıtsal bir hastalık.  Sıklıkla 14-17 yaşları arasında başlayan bu nadir hastalık, ilk kez 1863 yılında Alman Nörolog Nikolaus Friedreich tarafından tanımlanmış bulunuyor. Birçok farklı hastalıkta ve durumda gözlenen hareket becerisinde azalma ve ayakta duramama gibi koordinasyon bozuklukları “Ataksi” olarak tanımlanıyor. Friedreich’s Ataksi’de görülen ataksi, özellikle el ve ayakların hareketlerini beyincikle yaptıkları bağlantılar yoluyla kontrol eden sinir hücreleri başta olmak üzere, omurilikteki sinir dokusunun bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Omurilik giderek inceliyor ve bazı sinir hücreleri mielin kılıflarını (sinir hücrelerini çevreleyerek izole eden ve sinir uyarılarının hızlı bir şekilde aktarılmasını sağlayan koruyucu kılıflar) kaybediyorlar.  Friedreich’s Ataksi dokuzuncu kromozom çiftinde yer alan ve X25 olarak adlandırılan bir gendeki anormallik nedeniyle ortaya çıkan bir hastalık. Genlerimiz; hücreler içerisinde yer alan kromozomlar üzerinde kodlanmış olan, hücrelere yaşamsal işlevlerini yürütebilmeleri için gereksinim duydukları proteinleri üretmek üzere gereken bilgiyi sağlayan ve nesiller boyunca aktarılarak yaşamın devamını mümkün kılan bilgi paketçikleri. Herhangi bir kimsenin göz renginden sinir sistemi organizasyonuna varıncaya kadar tüm özellikleri genler tarafından belirleniyor.  İnsan hücrelerinde, kalıtım yoluyla bir yarısı anneden diğer yarısı ise babadan gelen toplamda 46 olmak üzere 23 çift kromozom bulunuyor. Yani hücre, içerisinde aynı genleri taşıyan her bir kromozomdan bir çift barındırıyor. Yani hücre, içerisinde aynı genleri taşıyan her bir kromozomdan bir çift barındırıyor. Kalıtım bilgileri tüm canlılarda DNA adı verilen molekül tarafından aktarılıyor. Gen terimi de DNA zinciri içerisindeki belirli bölgeleri tanımlamak amacıyla kullanılıyor. DNA ise;Adenin (A), Guanin (G), Timin (T) ve Sitozin (C) adı verilen bazların milyonlarcasının bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bir yapı. Bu bazlar karşılıklı olarak dizilerek iki zincirli DNA sarmalını meydana getiriyorlar. Bu dizilme esnasında, her zaman Adenin ile Timin (A ve T), Guanin ile de Sitozin (G ve C) eşleşiyor. Ancak kodlanacak mesaj için karşılıklı eşleşen bazlar değil yan yana duran bazlar esas alınıyor ve yan yana duran her baz üçlüsü bir amino asit (proteinleri oluşturan yapı taşları) kodlayarak protein üretimi için gerekli bilgiyi aktarıyor. Üçlü bazlardan oluşan bu yapıya “Kodon” adı veriliyor. Uzun bir dizilimde bir araya gelen kodonlar hücrelerde farklı proteinlerin üretilebilmesini sağlıyorlar. Proteinler ise hücreleri, dokuları ve vücudumuzun normal işlevlerini yerine getirebilmesi için özelleşmiş enzimleri oluşturuyorlar.  1996 yılında çeşitli ülkelerden katılan bilim adamlarından oluşan uluslararası bir çalışma grubu Friedreich’s Ataksi’ye neden olan hatanın dokuzuncu kromozomda yer aldığını keşfetmiş bulunuyor. Yapılan çalışmalarda hatanın fazla sayıda tekrarlanan “GAA” kodonundan kaynaklandığı tespit edilmiş durumda. Normal genlerde “GAA” dizilimi 7-24 arasında tekrar ederken FA’li hastalarda bu tekrar 100’lere, hatta 1000’lere ulaşıyor. “Üçlü tekrar artışı” olarak isimlendirilen bu tür gen hatalarının baskın olarak adlandırılan birçok kalıtsal hastalıkla ilgili oldukları biliniyor. Bu üçlü tekrar artışı nedeniyle ortaya çıktığı bilinen ve çekinik olduğu tespit edilen ilk genetik hastalık ise Freidreich’s Ataksi. FA, sadece, hatalı gen hem anneden hem de babadan aktarıldığında ortaya çıkıyor. Bu durum çekinik kalıtım modeli olarak adlandırılıyor. Hatalı gen yalnızca ebeveynlerden biri tarafından aktarıldığında ise, çocuk FA belirtileri taşımıyor ancak FA taşıyıcısı oluyor. Taşıyıcılar nörolojik açıdan normal görünüyorlar ve çoğunlukla hastalıktan etkilenen bir çocukları oluncaya kadar FA taşıyıcısı olduklarını bilmiyorlar. Her 100 kişiden birinin FA taşıyıcısı, her 40 bin kişiden birinin de FA hastası olduğu tahmin ediliyor. Her ikisi de taşıyıcı olan ebeveynlerin hastalığı aktarma ihtimali %25.  Freidreich’s Ataksi’nin belirtileri; sakarlık (nedensiz düşme, eşyaları düşürme gibi) derin tendon reflekslerinin yokluğu, bacakların zamanla ilerleyen güçsüzlüğüne bağlı olarak sallanarak ve sendeleyerek yürüme, düşük kas koordinasyonu, ayakta dururken titreme, dokunma duyusunun kısmen kaybolması, konuşma bozukluğu, yutkunma bozukluğu, skolyoz, görme ve duyma problemleri, kalp kaslarının rahatsızlığı ve aşağı uzuvların paralizi olarak sıralanıyor.Sinir sistemi ile ilgili birçok dejeneratif hastalıkta olduğu gibi, ne yazık ki, FA’nin de bilinen özel bir tedavisi yok. Ancak geçen gün bir okurum tarafıma gönderdiği bir e-postada bu hastalıkla ilgili, deneme süreci henüz tamamlanmamış olan bir ilaçtan söz etmiş bulunuyor.Kız kardeşimin ismi Ferhan;17 yaşında 5 senedir FA hastası, çok ciddi denge ve yürüme bozukluğu var ve her geçen yıl dahada artıyor. Bu iğneyi duymadan önce gitmediğimiz hastane kalmadı, şehir dışlarına bile gittik ama ne yazık ki bir çözüme ulaşamadık. İlacı karşılayacak gücümüz yok. Tıpkı diğer hastaların da olduğu gibi aynı hastalıkta arkadaş grubumuz var. Bu ilacı beş ay süre ile kullanan birisi ilacın olumlu etkisiyle tekerlekli sandalyesinden kalkıp kendi kendine adım atabilir duruma geldi. Ancak ilacın sürekli kullanımı gerekiyor.”diyen okurum pek çok FA hastası bulunduğuna değiniyor ve söz konusu ilacın SGK kapsamına alınarak tüm FA hastaları için umut olmasını istiyor. Benden istediği ise onlara ses olmam.  Umarım 2020 yalnızca Freidreich’s Ataksi’nin değil, tüm kalıtsal hastalıkların şifa bulduğu bir yıl olarak geçer tarihe...     Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile,  Not: Bu yazının hazırlanmasında Freidreich’s Ataksi hastalığını yenebilmek için kurulmuş, kâr amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluş olan Babel Family web sitesinden yararlanılmıştır.

Aras bebek için

ARAS BEBEK İÇİN İMZA TOPLUYORUZ

Sağlıkta Şiddet İçin Yasa İstiyoruz

Ülkemizde özellikle Covid-19 salgın döneminde gece gündüz demeden canları pahasına görevi başında çalışan bütün sağlıkçıklar şiddeti küfürü hakareti tehdit vs. Haketmiyor. Buna sebep olan kişler cezasız kalmamalı.. Sağlıkta şiddet son bulsun artık. Sağlıkçıya yapılan bütün kötü içerikli davranışları yapan kişiler adalet önünde cezasız kalmasın.

pubg kapatılsın

kardeşlerimiz çok fazla pubg oynayarak beyin hücrelerini öldürüyor. buna engel olalım!

İmzala

Avcıların Lefke ilçe sınırları dışında avlanması

Avcıların Lefke ilçe sınırları dısındaYerlesim yerleşmeleri den uzaktaİş yerlerindenEkmek parası işin ter dokenn tarım alanlarından uzakİnsan hayatına zarar vermeyecekÇocuklardan uzakBölge ve yerlerde avlanmaları.!

İmzala

Elif ve Melike daha fazla konuşsun.

Elif ve Melike çok az konuşuyor daha ci6n konuşsunlar.

Organ Bağışı "Itiraz Yöntemine" geçsìn

Saygıdeğer Arkadaşkar biz bir grup, #Türkiye‘nin her bölgesinden katılan, #BöbrekYetmezsizliği #hasta‘larıyız. Beraberce toplandık ve sizden yardım talebi istemek amacıyla, umarım değerli zamanınızdan bize ayırıp bir kulak vermeniz düşüncesiyle, bunu yazıyoruz: Böbrek yetmezsizliği hastası olaraktan haftanın 3 günü 4-5 saatlik #diyaliz terapisi ile günlerimizi idare ediyoruz, biliyorsunuzdur (#Periton-Diyaliz‘liler her gün bu terapiyi 6-7 saat yapar!). Bu #hemodiyaliz-terapisinde bir hemofiltrasyon diye adlandırılan sistem ile kanımız, pompalı makine desteğiyle, maksimum 90 litreye ulaşına kadar (kolumuzda bulunan bir cerrahi fistül sayesinde) filtre ediliyor (makina dolaşımında olan kan miktarı 300ml). Normal insanın böbrek filtre kapasiteainin %30u anca erişiliyor bu yöntenm ile. O yüzden diyaliz hastası gördüğünüzde hiç sormayın o insan neden soluk renklı ten rengi var, çünkü yeterince zehirli maddeler filtrelenmediğinden, derinin altına toplanmış. Bu diyaliz bizi okadar yoruyorki diğer günlerimizdede kötüye etkiliyor (1 diyaliz Maraton koşmuş gibi kalbimizi yoruyor), ve böylelikle normal hayat koşulları altında yaşamak imkansız.Tansiyon yüksekliği veya düşüklüğü bizi hergün her an etkiliyor, ya bayılıp yıkılıyoruz veya baş ağrısından kafamızı yastıkdan kaldıramadığız günler oluyor. Bundan kurtulmamızın tek çaresi #OrganBağışı sayesiyle nakil olmak. Biliyorsunuz #Memlektimiz‘de çoğunlukla canlıdan nakil ediyorlar: Sevenler sevgililerine, aileler kardeşlerine, abilerine vesair bir yarım can bağışlıyorlar. (Türkiye'de canlı bağış oranı 3de 2 denilebilecek kadar yüksek oranda!) Bu (canlıdan nakil) çok güzel bir duygu ve insani davranış tabiiki. Ama bizim genelde kimsemiz olmadığından veya kan grubu uyumsuzluğundan yıllardır diyaliz ile hayatımızı geçirmeye çabalıyoruz. Kadavra Organ Nakli sırası 8-12 yıl diye Doktor Bey‘in hesabından duyuyoruz ve bu durum bizi çok üzüyor. Uzun yıllar diyalize gire gire durumumuz pek iyi değil, aramızda 18 -27 yıl diyaliz girenler var. Zamanla kollarımızdaki damarlar hafta‘da 6 defaya kadar iki milimetre kalın iğnelerle delik deşik edile edile damar kalmıyor. Bu konu bizi çok korkutuyorki, sol kol bitince sağ kola geçiliyor buda olmazsa kateter ile diyalize girmemize mecbur oluyoruz, ve buda, anlatmak istemiyorum... sizi dahada korkutucu anlatımlarla rencide etmek istemediğimden anlatmak istemyorum, çok özür dilerim.Diğer, uzun yıl diyaliz terapisinden kaynaklanan yan hastalıklardan hiç bahsetmeye dayanmak istemem. Tabiiki biz (bu grupda konuşunca) sadece dağın ucunu temsil ediyoruz, ama düşününüz Türkiyede 2019 yılında 22.868 böbrek hastası var. #OrganNakli bekleyen sadece böbrek hastaları değil, durumu bizdende kötü olan 2.250 #karaciğer hastası, 1.116 #kalp hastası ve 289 #pankreas hastası organ nakline muhtac durumdalar var, ve bunların coğuna uygun zamanda organ nakli olmadığından ölüme bırakılmış oluyorlar. Memleketimizde Kadavra Organ bağışı sisteminin "#GönüllüYöntem" olduğundan yeterince organ nakline sahip değiliz, durum bu. Sıralamada #Ispanya‘nın (Itiraz Yöntemi) bir milyonda 34,6 organ nakli olurken, bizde bu yöntemle sadece 2,0 #KadavraOrganNakli olması, ispanyada 1 yıl içinde hastaların bu zor (ve bazılarında ölümcül) hayattan kurtulmalarına sebep oluyor. Bizde düşündük neden bu "Itiraz Yöntemi" bizde yok. Çoğu devletlerin bu yöntemle organ bağış sistemleri başarlı. Bu yüzden, sizi #yardımsever insanları düşünerekten, size başvurmayı düşündük ve bize yardımcı olursunuz umuduyla size bu uzun yazıyı yazmaya karar verdik. Neden diğer #BöbrekVakfı ve diğer enstitutlara yazmadığımızı sorarsanız: "#ItirazYöntemi‘ni" desteklemiyorlar. Sizi çok seviyoruz, Sağlıcakla kalın Böbrek Hastaları Grubu, BHG KnEVET

İmzala

2020 KPSS puanı ile Atamalar Olsun. Haksızlık Olmasın.

2020 kpss ye giren çoğu arkadaşımızın emeklerinin boşa gitmemesi ve hayallerinin yıkılmaması amacımızdır.Geçmişe dönük 2018 atamaları ile hemşirelik alımları gerçekleşmesin.Zaten bu sene içerisinde fazlasıyla geçmişe dönük puanlarla hemşirelik alımları oldu.Herkes eşit şekilde bu sene 2020 Kpss lisans sınavına girdi ve bu puanlarla atamalar olsun.Emeklerimiz çöp olmasın arkadaşlar.

Ankara'da covid-19 virüsü için daha sıkı önlem alınsın

Ankara'da vaka sayıları tehlike oluşturuyor. Eğıtım ve sağlığın devamı için Ankara'da daha sıkı önlem alınsın.

Tosya doktorunun Kastamonuya gönderilmemesi

Tosyada kısıtlı olan sağlık kadrosunun , İl merkezine çekilip İlçenin sağlık açısından sıkıntı yaşamaması için doktorlarımızın ilçede kalmasını istiyoruz

${ item.date }

${ item.name }