Çevre

hgmertceylan@gmail.com

orospu mert

Seninde Bir Dikili Ağacın Olsun

Günümüzde yaşanan özelinde ülkemizde genelinde tüm dünyada yaşanan orman yangınları ve düzensiz ağaç kesimini ortadan kaldırmak için, ormanlarımızı ve ülkemizi daha da güzel bir yer haline getirmek adına yapılan bir sosyal sorumluluk projesidir.

İzmir körfezi BALIK TUTMA YASAĞI KALKSIN

Ormanlara insan girişi yasaklansın

İnsanlar... Ah insanlar ormanlara ağaç dikme bahanesi ile girip ağaç söken insanlar...

RANT İÇİN PARA İÇİN BİZİ HİÇE SAYAMAZSINIZ

Mersin’in Yenişehir İlçesi Çukurkeşlik Mahallesi halkı bölgelerine yapılmak istenen mermer ve taş ocakları nedeniyle zor günler geçiriyor. Mahallenin Keçitepesi denilen mevkisine DEN-KA Yapı tarafından “Maden (Kalker Ocağı), Kırma-Eleme Tesisi, Asfalt Plenti Tesisi ve Mekanik Plent Ünitesi" projesinin yapılması planlanıyor. Bu nedenle yapılacak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı Çukurkeşlik Köylülerinin tepkisi nedeniyle ocak ile alakası olmayan Kerimler Mahallesi’ndeki bir lokantada yapılacak. 7 Temmuz’da yapılacak ÇED toplantısında köylülerin tepkilerini dile getirmesi bekleniyor. “KARŞI ÇIKTIK ÇED TOPLANTISI KOMŞU KÖYDE YAPACAKLARMIŞ”Çukurkeşlik Mahalle Muhtarı Süleyman Kuş, bölgelerindeki Keçitepesi olarak bilinen mevkiye hem taş hem mermer ocağı yapılmaya çalışıldığını söyledi. Bölgelerinde taş ocağı yapılmasını istemedikleri için ÇED toplantısı yapılmasını da kabul etmediklerini ifade eden Kuş, “Bu nedenle başka muhtarlarla muhatap olmuşlar. Biz toplantıyı bile kabul etmedik. Biz bölgemize taş ve mermer ocağı istemiyoruz, ‘istemediğimiz şeyin ne toplantısını yapacaksınız’ dedik. Ocak yapılacak yer Kayrakkeşlik sınırları içinde olmadığı halde o köyün muhtarından toplantı için yer istemişler. Kerimler Köyü’nde bir restoranda yapmaya karar vermişler. Biz o toplantıda da ocak yapılmasına karşı tepkimizi dile getireceğiz. Böyle bir dünya yok. Rant için para kazanmak için bir köyü hiçe sayamazsınız. Bu sadece bizim köyümüzü değil bölgedeki bütün köyleri etkileyecek. Bütün köyler buna tepki verecek. Biz çiftçilikle hayvancılıkla geçinen heyelanlı bölgeye müsaade etmiyoruz. Onun için gelecekseniz gelmeyin dedik. Yol yapacağız, işçi alacağız,diyorlar. Biz bunları istemiyoruz. Bizim düzenimizi bozmasınlar” şeklinde konuştu. “DOĞAMIZ BİTECEK”Mahallelerinin tarımla geçimin sağlayan bir bölge olduğunu anlatan Kuş, “Bölge heyelan alanı. Bununla ilgili raporlar var. Ayriyeten çiftçilik, hayvancılık var. Doğada yaşayan koruma altındaki hayvanlar var. Dağlarda geyiğimiz, yaban keçilerimiz var. Taş ocağı ve mermer ocağı yapıldığı takdirde bunların hepsi bitecek. Doğamızı etkileyecek. Her önüne gelen taş ocağı açacak olursa devlet buna müsaade edecekse böyle bir dünya yok. Bölgedeki muhtarlarda izin vermiyor. Bizde izin vermiyoruz. Mücadelemiz sürecek” ifadelerini kullandı.  “DOĞAMIZ ÇÖP OLACAK”Köylerinde verimli tarım arazilerinin bulunduğunu anlatan Kuş, “Buraya ne ekersen yetişir ama taş ocağı yapıldığı takdirde her şey çöp olacak. Birisi para kazanacak, rant elde edecek. Bütün ürünlerimizi heba edecekler. Böyle bir dünya yok. Biz kendi çevremizden güç alarak buna karşı çıkacağız. Biz çevreyi korumak için dernek bile kurduk” dedi. “BÜTÜN BÖLGEYİ ETKİLEYECEK”Kurulacak ocağın Hamzabeyli’den tutun, Işıktepe, Çamlıdere, Kerimler, Kayrakkeşlik, Aladağ ve Yeniköy’e kadar bütün bölgeyi etkileyeceğini vurgulayan Kuş, şöyle devam etti: “Taş ocağı yapılan köylerdeki çiftçilerin bahçelerine bakın. Her taraf toz toprak içinde. Evler çatlak. Bu adamlar para kazanacak diye niye bizim huzurumuz kaçsın. Doğayı mahvediyorsun. Hayvancılık, çiftçilik dağdaki canlılar bitecek. Bu şirket sahibi başka firmalara müsaade ediyor bize etmiyor diye şikayette bile bulunuyormuş. Biz kimseye müsaade etmiyoruz. Sağda solda parasını yatırdık diyorlarmış. Onun araştırdığı kadar bizde araştırıyoruz. Yalan konuşup milleti kandırmaya çalışıyor. ÇED raporu çıkmadan nasıl yapacaksın. Milleti oyalama taktiği yapıyorlar” şeklinde konuştu. “GEREKİRSE KENDİMİZİ FEDA EDECEĞİZ”ÇED toplantısında çevrede bulunan bütün muhtarlar, sivil toplum örgütleri ve bölge köylülerinin orada olacağını anlatan Kuş şunları söyledi: “Bu bizim ekmeğimiz. Şirket belediye ile görüşmüş. Yerleşim yerine biraz uzak demiş. Ben doldurma ve kırma taş yaptığım zaman maliyeti 5 ise 2’ye 3’e düşecek demiş. Belediyeyi etkilemeye çalışmış. Ben Belediye başkanı ile görüşüp durumu anlattım. Heyelan bölgesi olduğunu, suyumuzun kaybolacağını, doğal hayatın yok olacağını anlattım. Yapılacak yerin yerleşim yerine uzaklığı 1 kilometre ile 100 metre arasında değişiyor. Taş ocağı yapılacak yer bizim sınırlarımızda olmasına rağmen başka yerde toplantı yeri almışlar. Biz gerekirse kendimizi feda edeceğiz elimizden geleni yapacağız. Doğal hayat var. çiftçilik, hayvancılık var. burası heyelan bölgesi. Burası yer altı suları olan bir yer. Yer altı suları yer değiştirecek. Biz buna karşıyız. Doğayı bozdurmayız”  “TAŞ OCAĞI YAPILMASINI BİZDE İSTEMİYORUZ”Kayrakkeşlik Muhtarı Murat Erden ise yapılacak taş ocağına kendilerinin de karşı olduğunu söyleyerek, “Taş ocağı yapılacak yer bizim sınırımızda. Bizim bölgemiz yaylalık bölge. Bu bizim köyümüzü de etkileyecek. Dinamit atılacak. Toz toprak olacak. En önemlisi bütün tozlar bizim yaylamıza gelecek. Tarımı, hayvancılığı etkileyecek. Biz buna karşıyız. Bizim orada şeftali, ayva ve cennet meyvesi yetişiyor. Biz taş ocağı yapılmasını istemiyoruz” şeklinde konuştu. “ÇED TOPLANTISINI BİZİM KÖYDE YAPMAYA KARAR VERMİŞLER”Kerimler Muhtarı Mehmet Ersoy ise taş ocağı yapılacak yerin kendi bölgelerinde olmamasına rağmen ÇED toplantısının kendi köylerine alındığını ifade ederek, şunları söyledi; “Yetkilileri aradım. İlçesi ayrı mahallesi ayrı olduğu halde ÇED toplantısını niye bizim mahallemizde yapıyorsunuz dedik. Oradaki insanlar istemediği için ÇED toplantısını bizim köyde yapmaya karar vermişler. Bu yeni yapılacak ocak Çukurkeşlik Mahallesi sınırları içine yapılacak. Bizi ilgilendirmiyor. Bizi ilgilendiren bir başka taş ocağı var. O zaten bitmiş durumda. Deniz Grup bizim köye yapacağı ocağın işlemlerini bitirmiş. Den-Ka ise Çukurkeşlik köyüne açmayı planlıyorlar. Biz buna karşıyız. Biz bunun yapılmasına taraf değiliz. Bizi etkilemiyor ama komşu köyü etkiler. Onları mağdur eder. Komşumuzu rahatsız edene biz razı olmayız. Çıkacak toz o mahallenin bahçelerini etkileyecek. Ben o toplantıya gitmeyeceğim. ÇED toplantısının bizim köyümüzde yapılacak olması bizim taraf olduğumuz manasına gelmez. Çünkü bu taş ocağı doğayı bozacak, görseli ve hayvancılığı etkileyecek.”

Suriyeliler mancınıkla halepe fırlatılsın

Suriyelilerin fırlatılması

Arif Sultana Cariye

Arif Sultana cariye

lepiecxelam@gmail.com

Arif Sultana cariye

BIRAK BÜYÜSÜN

Sudaki yaşamı tehdit ediyoruz. Atık yağları dökerek denizlerimizi kirletiyoruz. Deniz salyası oluşturuyoruz. Buda suda yaşayan canlıların hayatlarını tehdit ediyor. Balıkları yavru halde avlayıp tüketiyoruz. Yakında balıklar yok olacak ve balıkla beslenemeyen bizlerde de çeşitli sağlık sorunları oluşacak. Tüm suda yaşayan canlılar "Bırak Büyüsün".

İmzala

Çanakkale Boğazı için çöpkapar !!!

Cif markasının sponsorluğunda başlatılan ve İstanbul Boğazına koyulan çöpkaparlar sayesinde denizler temizleniyor. Bu kampanyada İstanbul Boğazı ile bağlantılı olan ve en önemli boğazlarımızdan biri olan Çanakkale Boğazına çöpkaparlar koyulması için sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Sende kampanyayı imzalayarak milli değerlerimize sahip çık.

${ item.date }

${ item.name }