Kiralara Acil Resmi Düzenleme Getirilsin imza kampanyası

Kampanyayı başlatan Musa ORTAGEDİK
03.05.2024 Konya , Türkiye

Konya merkezde yaşayan binlerce mağdur aileden biriyiz. İnsanlar 3,4,5,6 ve hatta 8 ay gibi uzun sürelerdir, istedikleri muhitte ve uygun bütçeli ev aramaktalar. Her ay 500 ile 1000 lira arası yükselen ev kiralarına karşı artık baş edemez oldular. Özellikle "sahibinden.com", "hepsiemlak.com" gibi sitelerdeki fiyatları gören, duyan mal sahipleri, karşılaştırma usülü ile, benim evim de eder bende o fiyata kiralarım diyerek fiyatları yükseltmeye devam etmekteler. Buna karşılık kiracılar olarak bizler sadece olayı dehşet içinde izleyebilmekteyiz. Elimizden hiç birşey gelmemekle beraber, yasal olarak ev sahiplerinin içinde kiracı varken kirayı fazla yükseltmemeleriyle alakalı bir kısıtlama yapılmıştır. Fakat bu yükseliş durdurulamaz hale gelmiştir.Çünkü evlerdeki sirkülasyon çok fazla olduğundan her yeni gelen kiracıya hunharca zamlar yapılarak ev teslim edilmektedir. Evi boşaltılan ev sahibinin, bir önceki kiracının kira bedelinin üzerine, enflasyon farkı harici, en çok %25 artış yapabilir şeklinde bir şart koyulması acil olarak gerekmektedir. Ayrıca acil şekilde, hem daha rahat vergilendirme yapabilmek, hemde haksız artışların önüne geçebilmek için, kiracıların sorumluluğunda olacak şekilde, kira sözleşmelerini yükleyebileceği, gerekli bilgileri de doldurabilecekleri, adres sistemine bağlı bir e-devlet kapısının daha açılması elzem hale gelmiştir. Böylece binanın bir önceki kira bedelinin de görülebilmesi ve ev sahiplerinin kira sözleşmesini yenilemekten kaçınarak, aldıkları kira bedellerinin vergisini ödemekten kaçınmalarının önüne geçilmiş olacaktır.

Öte yandan normalde ev kiraları, evin geçerli bedelinin 20 yıl yani 240 aya bölünerek aylık hesabından elde edilir. Şu anda 2.000.000 ₺ bedelindeki bir dairenin normalde olması gereken kirası max 8.333,33 ₺'dir. Fakat görüyoruz ki bu dairemiz 14.000,00 ₺ ile 16.000,00 ₺ arası kiralanmaktadır. Ev sahiplerinin hesapsızca çektikleri kredilerini biz kiracılara ödetmeye çalışmaları, bizleri ve geleceğimizi tehdit altına almaktadır. Geleceğimizden ve çocuklarımızın geleceklerinden çok endişe duymaktayız. Yukarıda verilen örnek hesaptaki gibi bir tavan fiyat getirilerek, istemsizce yükseltilen kira enflasyonunun önüne geçilmelidir.

Emlak ofislerinin çalışmaları ve kiraladıkları ev başına aldıkları komisyon aşırı fazla olduğundan dolayı, fırsatçıların ağzını sulandırmış durumda. Taksi şoförü, bakkal, manav, otobüs şoförü, emekli astsubay vs. bir çok insan şu anda komşusunun arkadaşının tanıdığının evlerini kiralayarak, hem emlakçıların işlerini ellerinden almaktalar hemde bu kazançtan vergi ödememekteler. Bunun için mutlaka emlak belgesi olması ve kira sözleşmesine emlakçının yetki belgesi numarası yazılması gerekmektedir. Öte yandan, asgari ücretin 11.402 ₺ olduğu bir dönemdeyiz. Bu dönemde bir emlakçı aylık 10 daire kiralayarak, 130.000 ₺ kazanç elde edebilmekte. Ve bunu sadece yarım saatte kazanmakta. Öyle bir dönemdeyiz ki emlakçılarda bile ev kalmamaya başladı. Bu sebeple emlakçıların kazançları yarım kira bedeline düşürülmeli geçici bile olsa.

Ev sahiplerinin istedikleri haksız depozitolarda herkesin canından bezdirmiş durumda. Depozito bedelinin evin yaşına göre hesaplanması sistemi getirilmeli. Depozito vermek yerine sadece imzalattıkları senet yeterli olmalı. Hem depozito hemde senet imzalatamamalılar. Bu konuda da ivedi şekilde aksiyon alınmalıdır.

Bu anlatılanların hepsine katılmaktayım ve bende bu kampanyaya destek veriyorum ve devletimizden en kısa sürede somut adımlar bekliyorum.

1. Akif Karakaya 07.09.2023 13:42
    07.09.2023 13:42
    Selamlar , kesinlikle katılıyorum. Emlakçılar son derece sorumsuz davranıyorlar , kira artışı yapmayacak olan ev sahiplerini dahi kendileri arayıp kiracıyı çıkar evi 2 katına kiralayalım diyen emlakçılar var. Emlak sitelerine ve emlakçı sorumluluklarına düzenleme geritilmesi ile alakalı cimere başvurdum ayrıca imza kampanyası başlattım , desteklerinizi bekliyorum.
  2. bilal doğu . 16.08.2023 21:22
    16.08.2023 21:22
    Ev sahibim 1100 TL ye oturduğum evin kirasını 4 bn TL yapıp üstüne çık 6 bn TL ye kiraya verdim dedi artık illallah etdik el uzatin
  3. Mustafa ü. 13.08.2023 19:57